domingo, 16 de marzo de 2008

Sortida: Fuives, el pont de Pedret i l'església de Sant Quirze de Pedret ( El Berguedà )

El Cercle d'Amics dels Parcs Naturals ens van fer un itinerari per la comarca del Berguedà. Vam visitar:
  • La reserva més important de rucs catalans, Fuives ( http://www.fuives.com/) al terme municipal d'Olvan. Allà ens van fer una visita guiada per les instal.lacions, on ens van explicar, entre d'altres coses, les característiques del burro català ( són molt alts, amb taques blanques a l'ull, boca i panxa, les orelles molt llargues ( ens van indicar que no els hi agrada que els hi toquin ) i un color de pell que varia en funció de l'estació de l'any, a l'estiu és de tonalitat més fosca que a l'hivern ) i sobretot com ho fan per reproduir-los. Els mascles, a partir de que han muntat a una femella, que és sol donar als 2 anys, viuen separats els uns dels altres, perque si no es barrallarien. Les femelles poden estar juntes. Per saber si està en zel, passegen un mascle. Si ho estan, fan un gest característic, com si rosseguessin un xiclet. A partir d'aquí busquen un mascle que no tingui cap parentesc amb ella. L'embaràs del ruc català sol durar 1 any i solen tenir un pollí. Per saber si s'aproxima l'hora de parir se'ls hi mira els nivells de Calci de la llet.


  • Vam caminar pel traçat d'una antiga via de tren un total de 6 kms, sense gaire desnivell, passant per túnels, des de Fuives fins a Pedret.


  • El pont vell medieval de Pedret, on a prop dels seus arcs de pedra i al costat del riu Llobregat vam fer una migdiada. Té forma d'esquena d'ase, així que podriem dir que el diumenge ens van fer la "ruta del ruc", no ?




  • Travessant el pont i caminant una miqueta vam veure l'església preromànica de Sant Quirze de Pedret (Cercs ) on ens tenien preparat una visita guiada pel seu interior.